Děkujeme našim bývalým studentům za podporu

 Vážená paní profesorko,

ráda bych alespoň touto cestou vyjádřila svou podporu Obchodní akademii ve Svitavách. Její osud mi není lhostejný. Na OA jsem studovala v letech 1994-1998 a dodnes si ve své denní praxi vzpomenu, co všechno mi tato škola dala.
Již v době, kdy jsem se připravovala na přijímací zkoušky na OA, jsem byla v lehkém napětí, zda vůbec uspěji. Pověst a žádanost školy byla totiž vysoká!
Na studium samotné mám velmi příjemné vzpomínky. Základem jsou kvalitní zázemí školy a velmi dobře kvalifikovaní pedagogové.
Po maturitě jsem úspěšně složila přijímací zkoušky na VŠE v Praze, obor účetnictví a finanční řízení podniku. Musím uznat, že v oblasti podnikového účetnictví mi znalosti získané na OA postačily v průběhu celého studia na VŠE. Samozřejmě, že studium bylo pojato mnohdy šířeji a odborněji, ale základy získané na OA byly k nezaplacení. 
V současné době pracuji na pozici hlavní účetní v mezinárodní společnosti a mám pocit, že oblibu účetnictví (které nepatří mezi příliš populární předměty) jsem získala právě při studiu na OA. Možná díky přístupu a pojetí pedagogů, možná díky mé oblibě při práci s čísly :-)
Velmi dobře chápu trend posledních let, ve kterých chrlí obchodní akademie a školy obdobného zaměření nespočet absolventů, kteří končí mezi nezaměstnanými. Vzájemný neúměrný vztah nabídky pracovních příležitostí a poptávky po nich je zde zřejmý. O to méně však rozumím snaze Pardubického kraje sloučit v jednu dvě tak rozdílné školy. Rozčiluje mne pomyšlení na to, že by k tomuto spojení mělo dojít. Z mého pohledu by utrpěly odborné výuky na obou stranách. Právě odbornost a specifičnost jednotlivých škol je základem jejich kvality a šance absolventů uplatnit se na trhu práce. Dokážu pochopit důvody ekonomické, avšak již méně praktické dopady tohoto kroku.
 
Věřím, že moje "obchodka" zůstane i nadále samostatnou a udrží si i svou velmi dobrou pověst v kraji.
 
S pozdravem,
 
Ing. Zdenka Fliedrová – Neudertová