Literárně historická exkurze do Prahy

Květen 2017

Praha historická i moderní

Ve dnech 3. – 5. května 2017 proběhla již tradiční literárně-historická exkurze v Praze, tentokrát se 3. A.
Za nečekaně pěkného počasí jsme si prošli okruh Židovského města s jeho synagogami a hřbitovem, vyslechli jsme zajímavý výklad průvodce. Odpočinek v parku na Vyšehradě vystřídalo pátrání na Slavíně a návštěva kostela sv. Petra a Pavla. Večer jsme si zpříjemnili divadelním představením Velký Gatsby v Žižkovském divadle Járy Cimrmana.
Brzy ráno jsme navštívili nejznámější památku našeho hlavního města, Pražský hrad – hledali jsme stopy české historie v chrámu sv. Víta, Starém královském paláci, bazilice sv. Jiří, ve Zlaté uličce, Daliborce i u Belvederu. Lanovkou jsme se nechali dovézt na Petřín, z rozhledny jsme obdivovali krásu Prahy, v zrcadlovém bludišti zase „krásu“ našich těl.
Poslední den jsme se vydali po stopách korunovačních průvodů českých králů. Z Pohořelce od Lorety jsme přes Hradčanské náměstí došli na Nerudovku – a pak pořád dolů k chrámu sv. Mikuláše, s odbočkou k Pražskému Jezulátku, přes Karlův most se zastávkou na Kampě jsme právě včas dorazili k orloji na Staroměstském náměstí. Pak už jen Ungelt a Celetnou ulicí jsme došli na konec naší a začátek Královské cesty – k Prašné bráně.
Obvyklý program exkurze byl tentokrát doplněn – na přání našich žáků – o Neviditelnou výstavu na Novoměstské radnici, Lennonovu zeď na Kampě, kubistickou lampu u františkánských zahrad a moderní sochu Franze Kafky od Davida Černého.
Trochu únava, ale i spokojenost a hlavně pohoda nás provázela po celé tři dny a doufám, že tato ochutnávka krás Prahy přiláká aspoň některé žáky k dalšímu poznávání našeho hlavního města.