Exkurze do České národní banky

cnb

Čtvrtek 01.02.2018

Ve čtvrtek 1. února 2018 jsme se (žáci třídy 2. B vzdělávacího programu obchodní akademie na OA a VOŠE Svitavy) v rámci studia ekonomiky vypravili na exkurzi do České národní banky v Praze.
Už při vstupu do ČNB, která se nachází hned naproti Prašné bráně, to začalo být dobrodružné. Zrentgenovali nám baťůžky a kabelky, všichni jsme prošli bezpečnostním rámem a po odhalení kovových předmětů, které způsobovaly pískání a potvrzení, že nevnášíme žádné zbraně, jsme přešli do suterénních prostor ČNB. V malém sále jsme nejprve  zhlédli dva krátké filmy. Jeden se týkal historie a současnosti ČNB a druhý, animovaný, humornou formou pojednával o tomtéž, ale daleko více připoutal pozornost publika. Následně jsme se přesunuli do velkého trezoru, jehož vstupní dveře váží 8 tun a ráno je z bezpečnostních důvodů musí otevírat tři lidé. Zde je umístěna expozice ČNB, kde jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí o historii a současnosti bankovnictví a o vývoji peněz a jejich forem. Měli jsme možnost si vyzkoušet počítačové kvízy, rozpoznat, která bankovka je pravá či padělek, prohlédnout si ochranné prvky bankovek a na závěr si i zasoutěžit v nabytých vědomostech o balíčky (bohužel skartovaných) bankovek. Pro každého bylo ale nezapomenutelným zážitkem porovnat váhu velikostně naprosto stejných cihel ze dřeva, oceli, olova a nakonec zlata. To nám všem umožnilo alespoň chvilku držet v  ruce 10.5 milionu korun.
Plni nových, pro budoucí ekonomy důležitých informací jsme se odebrali na vlak a v dobré náladě se večer vrátili v pořádku domů.
Karolína Mužíková, 2.B
Obchodní akademie a Vyšší odborná škola ekonomická Svitavy