Učili jsme se v Berlíně

Úterý 27.10.2015

Berlín s jazykovou výukou

Ve dnech 24. – 30. 10. 2015 jsme v rámci výzvy 56 navštívili hlavní město Německa Berlín, kde jsme strávili moc hezký čas, poznali a naučili se mnoho nového. Pobyt jsme absolvovali se studenty gymnázia z Frenštátu pod Radhoštěm a žáky jedné základní školy ve Štramberku. Jak se našim účastníkům zahraniční zájezd líbil, napsali sami.

Monika Pelíšková

Neděle 25. 10.

V sobotu v noci vyjíždíme na výlet do Berlína. Již následující den ráno jsme přijeli a náš průvodce nám okrajově popisoval, co budeme dělat a kam půjdeme. Postupně jsme prošli ty nejzajímavější památky v Berlíně, například Reichstag, viděli jsme Braniborskou bránu, TV věž, Rudou radnici, Check Point Charlie s fragmenty Berlínské zdi a navštívili jsme Muzeum teroru. Po náročném dni plného chození jsme se v odpoledních hodinách ubytovali, odpočívali jsme a čekali na večeři.

Jaroslav Hanák a Jakub Ševčík

Pondělí 26. 10.

Druhý den jsme po naší první snídani vyrazili do blízkého města Postupim na prohlídku zámeckého komplexu Sanssouci. Po procházce parkem kolem zámku jsme měli absolvovat prohlídku, ale museli jsme ji odložit, protože bylo zavřeno. Dále jsme jeli k zámku Cecilienhof. Dopolední program jsme zakončili procházkou centrem města Postupim.
Po výletu na nás už čekal náš lektor německého jazyka Mathias, výuku jsme začali procházkou kolem našeho hotelu s oživením slovíček, dále výuka pokračovala formou her na seznámení a komunikace. Nakonec jsme psali test. Po výuce nás čekala výtečná večeře a spánek k nabrání sil do dalšího nového dne.

Leona Kotoulková a Klára Janková  

Úterý 27. 10.

Přísloví praví: „Ranní ptáče, dál doskáče“, a proto jsme jako předešlý den opět začali náš slunečný den časně z rána, abychom náš plán návštěv památek a krásných míst splnili. Při procházce podzimní přírodou jsme spatřili Charlottenburg, tedy největší a nejvýznamnější zámek pruských králů a německých císařů v Berlíně. Dále jsme navštívili Museum Luftwaffe v Gatowě, kde jsme si mohli prohlédnout historická i modernější letadla. Ale 80 % žáků se shodlo, že nejzajímavější a nejúžasnější zážitek z dnešního dne a nakonec i kurzu byla návštěva Olympijského stadionu v Berlíně, kterého jsme se nemohli nabažit.

Radka Průšová a Marie Urbanová

Středa 28. 10.

Ve středu jsme zavítali nejprve k vile ve Wannsee a poté jsme opět navštívili zámek Sanssouci, který byl opravdu nádherný. Odpoledne nás pan průvodce vzal na Muzejní ostrov do Pergamského muzea. Následoval rozchod do 5. hodiny večerní v centru Berlína, kdy jsme si koupili něco pěkného na památku a v praxi konverzovali německy.

Tereza Voříšková a Michaela Marková

Čtvrtek 29. 10.

V den odjezdu jsme toho stihli ještě mnoho. Okružní jízda Berlínem s výkladem byla velmi zajímavá a poučná. Navštívili jsme novorománský kostel Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, který byl zajímavý svou nově přistavěnou modlitebnou, která je z velké části postavena z barevných sklíček. Prošli jsme si známou část města Kurfürstendamm, Němci zkráceně říkají Ku-damm, která je podobná svými drahými obchody pařížské Champs elysées. Zde jsme mohli navštívit největší obchodní dům KaDeWe, kde dvě horní patra zabírá pouze a jen jídlo. Cestou do ČR jsme si udělali krásnou podvečerní procházku Drážďanami  a pak hurá domů.
Závěrem bychom chtěli poděkovat paní učitelce Pelíškové, že nás vybrala do Berlína a mohli jsme spolu strávit krásných 6 dní. Také panu průvodci za trénink rychlochůze a mnoho informací, které jsme se dozvěděli.

Lucie Slepánková a Tereza Štercová