Učili jsme se v Londýně

Středa 02.12.2015

 ANGLIE

Ve dnech 25.11. – 01.12.2015 jsme v rámci projektu Výzva 56 navštívili hlavní město Velké Británie Londýn, kde jsme strávili moc hezké dny, zhlédli jsme mnoho památek a absolvovali i výuku anglického jazyka.

Středa 25. 11.

Ve středu  jsme se vydali na dalekou cestu do Anglie. Putovali jsme přes Německo, Belgii, Francii a odtud rovnou z Calais do anglického přístavu Dover. Pluli jsme na trajektu, pro mnohé to byl jistě zážitek. Dorazili jsme do Londýna okolo 7 hodiny ranní ve čtvrtek a vydali se do víru velkoměsta.

Čtvrtek 26. 11.

Náš celodenní čtvrteční program začal u Toweru. Prošli jsme přes Tower Bridge a kolem radnice – City Hall. Pokračovali jsme dál a míjeli shakespearovské divadlo Globe, loď sira Francise Drakea nebo budovu bývalé tepelné elektrárny nově sloužící jako galerie moderního umění Tate Modern. Dalším zajímavým mostem byl Milenium Bridge, který nás dovedl až k St Paul‘s Cathedral. V městské části City jsme se podívali na několik nejznámějších mrakodrapů a budovu pojišťovny Loyds of  London. Posledním a možná nejzajímavějším místem okruhu byla Bank of England, kde jsme si mohli prohlédnou celou historii britské měny, vznik a výstavbu budovy a potěžkat zlatou cihlu, která váží kolem 13 kilo. Celou cestu jsme zakončili opět u Toweru, který jsme si prohlédli i s korunovačními klenoty. Večer jsme přijeli na meeting point,  kde jsme byli rozděleni do rodin, ve kterých jsme byli po celou dobu pobytu ubytováni.

Pátek 27. 11.

V pátek ráno jsme společně vyrazili na vyúku angličtiny. Nejednalo se však o opakování nudné gramatiky, ale o hodinu plnou her a soutěží. Po výuce jsme se jeli podívat na protipovodňové bariéry na Temži a poté na Imperial War Museum, kde byla velmi zajímavá expozice o 1. a 2. světové válce, holokaustu a dalších historických událostech. Večer jsme se vrátili na meeting point, kde si nás vyzvedli naše "rodiny".

Sobota 28. 11.

Sobotní ráno jsme začali v Greenwichském parku, kde jsme se vyfotili na nultém poledníku s jednou nohou na východní a druhou na západní polokouli. Také jsme navštívili námořní muzeum plné exponátů z historie i současnosti britského námořnictva. Poté jsme jeli zase do školy, kde jsme si zahráli další hry, dozvěděli se něco o tradičních anglických Vánocích a obdrželi jsme certifikáty o úspěšném absolvování výuky.

Neděle 29. 11.

Ráno v neděli se opět všichni scházíme na meeting pointu a vyrážíme směr Windsor. Tam si královské sídlo každý procházíme podle svého a pak společně pokračujeme k chlapecké prestižní škole Eaton. Když se naši kluci rozhodli, že zůstanou raději ve Svitavách na naší  obchodní akademii, vracíme se zpátky do Londýna. Míříme rovnou k Hyde Parku nakupovat na nejznámější ulici Oxford Street. Po setkávání se s lidmi v Primarku všichni odjíždíme spát do domovů svých rodin.

Pondělí 30. 11.

Poslední, pondělní den, tentokrát už se všemi věcmi, někteří nadšeně, někteří smutně,  vyrážíme na poslední cestu Londýnem. Naše poslední trasa začíná u London Eye, pokračuje kolem Houses of Parliament s nejznámějším zvonem Big Benem. Procházíme okolo Westminster Abbey rovnou na Trafalgarské náměstí. Odtud míříme na Piccadilly circus a k Buckingham Palace. Po cestě míjíme například slavné kino Odeon studios nebo M&M’s World a Backingham Palace. Pak se někteří vydávají prozkoumat Londýn  shora na London Eye, jiní nacpat své žaludky do Čínské čtvrti a další jdou obdivovat obrazy do National Gallery. Další dvě skupinky vyráží do Muzea Madame Tussauds. Po zhlédnutí všech krás Londýna odjíždíme směrem do ČR. Na trajekt se naloďujeme okolo půlnoci.  Druhý den večer v 8 hodin zastavuje náš autobus ve Svitavách, odkud všichni odjíždí domů. Byl to pro nás výlet plný zážitků a poznání.

Denisa Borbélyová a Tamara Tothová