Žáci 3. ročníku OA a VOŠE Svitavy navštívili Prahu

Duben 2016

Žáci 3.A a 3.B Obchodní akademie a VOŠE Svitavy se vydali ve dnech 11 – 13. a 18. – 20.  dubna 2016 za poznáváním našeho hlavního města.
Program byl velmi bohatý,  měli co dělat, aby ho splnili. I zážitků bylo hodně.
Po příjezdu je čekala velmi zajímavá a náročná prohlídka Židovského muzea a odpoledne návštěva nejznámějšího hřbitova v Praze na Vyšehradě. Tam si upřesnili, co je to  Slavín,  pak  hledali hroby významných umělců i sportovců. Prohlídku zakončili v bazilice sv. Petra a Pavla.
Druhý den  brzy ráno dorazili na Pražský hrad. Navštívili  katedrálu sv. Víta, Vladislavský sál, baziliku sv. Jiří i Zlatou uličku. Následně  se vydali cestou našich králů. Jen  ji šli opačně. Davy lidí nebyly tak početné, tak celá procházka Hradem, Nerudovou ulicí, Karlovým mostem, Karlovou ulicí, Staroměstským náměstím a Celetnou ulicí byla příjemným poznáváním. Náročnou cestu žáci  zakončili u Prašné brány.
Poslední den exkurze byl věnován Petřínu a  chrámu sv. Mikuláše. Cestou na Petřín se žáci zastavili u památníku obětem komunismu nad Újezdem. U díla Olbrama Zoubka  si připomněli těžkou dobu naší historie. Na Petřín  vyjeli lanovkou, která je národní technickou památkou. Někteří  vystoupali na věž a shlíželi na Prahu z ptačí perspektivy, navštívili i zrcadlové bludiště. V chrámu sv. Mikuláše na Malé Straně  obdivovali krásu barokní architektury. Během putování Prahou si připomněli naše literáty, sochaře, stavitele, kteří k našemu hlavnímu městu patří.
Obě třídy navštívily i divadelní představení ve Vinohradském divadle. Celá exkurze byla  náročná nejen poznáváním našeho velkoměsta, ale byla i fyzickým výkonem – za celé třídenní putování se zdolalo skoro třicet kilometrů pěšky.
 
Mgr. Štěpánka Procházková