NEPÁL – ZEMĚ TIBETSKÉ THANGKY

Pátek 13.12.2013
Ve dnech 4. a  13. prosince 2013 navštívili žáci 1. ročníků výstavu o krásné, zdánlivě chudé, ale na tradice velmi bohaté zemi Nepálu.

Od lektorek místního muzea jsme se dozvěděli zajímavé informace o lidech, kteří v této zemi žijí pod Himalájemi, o jejich způsobech života, co si připravují k obědu, jak probíhá svatební obřad. Prozkoumali jsme zvláštní hudební nástroje sloužící k meditaci a odvážlivci si mohli vyzkoušet hrát na „kovovou mísu“. Druhou část výstavy jsme strávili v nepálské výtvarné dílně, kde si žáci vyrobili malované modlitební praporky. Víte, jaká je jejich symbolika? Praporky mají pět barev a je na nich napsáno přání, nebo motlitba pro nás záhadným písmem a namalován obrázek lungty (větrného koně).
Tibetské modlitební praporky mají 5 různých barev, které zastupují 5 elementů země. Červená barva – oheň, zelená – dřevo, žlutá – země, modrá – voda, bílá – kov. Každý praporek nese buddhovo učení (mantry a sútry) a vyobrazení LUNGTY. Lungta znamená v překladu "větrný kůň" a je tibetským symbolem dobrého osudu, tvůrčí energie a pohody. Papírové, nebo látkové praporky s obrázkem Lungty, tibeťané rozvěšují na významných buddhistických místech, v průsmycích a zejména na vrcholcích hor. Vítr učení z těchto praporků roznáší po okolí a zasevá do myslí bytostí. Buddhisté v Tibetu věří, že vítr tyto mantry stále čte a odnáší je duchům v horách.
Příjemnou tečkou na konci výstavy byla ochutnávka zdravého nápoje vyrobeného z jogurtu, banánu, cukru, vody a plátkového kokosu.
 
Ing. Sylvia Řiháková