Indonésie – po stopách lidojedů

Úterý 27.05.2014
V pondělí 26. května 2014 se žáci 2. ročníku zúčastnili vzdělávacího projektu „ Indonésie – po stopách lidojedů“, kde zažili neopakovatelné chvíle protkané tajemnými rituály, vřelými úsměvy domorodců a exotickým dobrodružstvím.

Dozvěděli se mnoho zajímavostí především z oblasti ostrovů Bornea, Jávy, Bali a Sulawesi. Prostřednictvím kamery a vyprávění cestovatele Adama Lelka, navštívili lovce lebek (Toraje), kteří věří, že jejich předci přišli z vesmíru a jejich hlavním životním cílem je smrt, která je začátkem nového života v souhvězdí Plejád. Nezapomenutelným zážitkem pro mnohé bude pohřební rituál, kdy pohřbívají své blízké poté, co je několik měsíců měli doma v ložnici v rakvích vzhledem k finanční náročnosti pohřbu.
Vydali se do národního parku Tanjung Puting, který je domovem endemického (a snad i nejvtipnějšího) primáta světa Kahau nosatého.
K Indonésii neodmyslitelně patří nepředvídatelné vulkány a život v této oblasti není snadný. Viděli, jak na ostrově Jáva horníci vstupují denně do nitra kráteru sopky, aby vynesli ke 4 kilometry vzdálené váze až 100 kg síry, za kterou inkasují v přepočtu asi 80 Kč. Silné výpary jim denně vypalují oči, dáví se kašlem, zatímco se snaží nalámat kusy síry.
Byla to cesta za poznáním protkaná řadou silných a emotivních příběhů, která určitě stála za to!
 
Ing. Sylvia Řiháková