Exkurze do České národní banky

Pondělí 02.06.2014
Ve čtvrtek 29.května 2014 se žáci třídy 2.A vypravili na exkurzi do České národní banky v Praze. Počasí sice bylo spíše aprílové než májové, ale to vůbec nevadilo.

Časovou rezervu jsme vyplnili návštěvou velice zajímavé expozice dinosaurů na pražském Výstavišti, užili si i rozchod na Václavském náměstí a poté jsme se všichni rychle přesunuli přímo do České národní banky.
Už při vstupu do ČNB, která se nachází hned naproti Prašné bráně, to začalo být dobrodružné. Zrentgenovali nám baťůžky a kabelky, všichni jsme prošli bezpečnostním rámem a po odhalení kovových předmětů, které způsobovaly pískání a potvrzení, že nevnášíme žádné zbraně, jsme přešli do  suterénních prostor ČNB. V malém sále jsme nejprve  shlédli dva krátké filmy. Jeden se týkal historie a současnosti ČNB a druhý, animovaný , humornou formou pojednával o tomtéž, ale daleko více připoutal pozornost publika. Následně jsme se přesunuli do velkého trezoru, jehož vstupní dveře váží 8 tun a ráno je musí otevírat tři lidé. Zde je umístěna expozice ČNB, kde jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí o historii a současnosti bankovnictví a o vývoji peněz a jejich forem. Měli jsme možnost si vyzkoušet počítačové kvízy, rozpoznat, která bankovka je prává či padělek, prohlédnout si ochranné prvky bankovek a na závěr si i zasoutěžit v nabytých vědomostech o balíčky (bohužel skartovaných) bankovek. Pro každého bylo ale nezapomenutelným zážitkem porovnat váhu velikostně naprosto stejných cihel ze  dřeva, oceli, olova a nakonec zlata. To nám všem umožnilo alespoň chvilku držet v  ruce 10,5 milionu korun.
Plni nových, pro budoucí ekonomy důležitých informací jsme se odebrali na vlak a rušnou cestou  v dobré náladě  se  večer vrátili v pořádku domů.
 
Radka Průšová, 2. A Obchodní akademie Svitavy