Vzácné setkání s panem Asafem Auerbachem

Pátek 11.04.2014
Každé setkání se zajímavým člověkem je obohacení nás samotných. A takové setkání se uskutečnilo 10. dubna 2014 v Ottendorfově domě ve Svitavách. Žáci 2. ročníku obchodní akademie a dalších svitavských středních škol se zúčastnili besedy  pod názvem „Jméno je mým dědictvím po rodičích“ s panem Asafem Auerbachem v rámci projektu Muzea Svitavy „Hledání hvězdy Davidovy.“


Kdo je pan Asaf Auerbach? Je jedním ze zachráněných židovských dětí sirem Nicolasem Wintonem v roce 1939 těsně před vypuknutím 2. světové války. Posluchači se dozvěděli z vyprávění pana Auerbacha, jak se jako jedenáctiletý chlapec rozloučil se svými rodiči na Masarykově nádraží v Praze a odjel se svým bratrem a s ostatními dětmi do Londýna. To byl poslední okamžik, kdy viděl své rodiče naposled. Oba zemřeli v Osvětimi během války.
Pro chlapce to bylo dobrodružství, pro jejich rodiče řešení, jak zachránit životy svých synů.
Po válce se vrátil do Československa, rodinné zázemí našel u své tety, vystudoval a prožil svůj život jako mnoho jiných lidí. O tom, že patří mezi Wintonovy děti, se dozvěděl o hodně později. Se sirem Nicolasem Wintonem se několikrát sešel.
Dnes je panu Auerbachovi 86 let. Jeho svědecké vyprávění je pro současné generace velmi důležité. I žáci si mohli odnést silný zážitek z tohoto setkání, uvědomit si fakt, jaké mají štěstí, že žijí v mírových časech a že nemusí prožívat to, co prožily mnohé děti za války.
Panu Auerbachovi děkujeme, že přijel do Svitav a setkal se se žáky. Přejeme mu hodně zdraví.
 
Mgr. Štěpánka Procházková, OA a VOŠE Svitavy
Foto Mgr. Š. Procházková